onsdag den 29. august 2012

Foerste uge paa hospitalet

 
Saa startede vi paa det laenge ventede ophold paa hospitalet!
Det har vaeret en haesblaesende uge, med mange indtryk og omstilling fra den danske foedekultur til denne. Vi har hidtil erfaret foelgende: 

·         Der er een laege paa hele hospitalet, der har gudkomplekser og er blottet for empati. Han er typen, der ikke joker naar han foran de nye (hvide) studerende udtrykker sit mandschauvinistiske syn paa forholdet mellem mand og kvinde, eller goer os opmaerksom paa at han vil have en hvid kvinde ( = swahili: mzungu ). Foer du taler til ham, skal du forinden have gennemfiltreret saetningen for eventuelle ting der kunne provokere ham, og sidst men ikke mindst, skal man som kvinde soerge for ikke at vaere alene med ham. 
·         Tre genoplivninger 
·         Tre doede boern 
·         En uerkendt underkropsfoedsel af et barn der vejede 5 kg! 
·         En ubehandlet infektion I livmoderen, der kostede en kvindes endnu ufoedte barn livet 
·         En kvinde med  svaer svangerskabsforgifning og muligvis HEELP, som ingen overvaagning fik efter hendes barn var blevet forloest ved kejsersnit. Noget der let kunne have kostet hende livet, men som paa mirakuloes vis blev rask af sig selv. 
·         Masser af praeterme foedsler og ingen postnatal pleje af boernene 
·         Masser af kvinder der gaar tre, maaske fire uger over termin 
·         De foedende er ekstremt seje; de klarer det hele selv – ingen maend og de maa lige selv soerge for at kalde naar det presser. Hvis de skulle finde paa at udtrykke nogen form for ubehag under vesmerterne, er jordemoderen den foerste til at skaelde og gi dem en paa siden af hovedet 
·         Stor variation af jordemoedrenes erfaring og uddannelse – nogen kan end ikke finde ud af at tage et manuelt blodtryk, eller give basal genoplivning 
·         Mange kvinder har HIV 
·         En blindtarmsoperation – bare fordi 
·         Ingen smertelindring, heller ikke under suturering efter foedslen. Denne bliver ofte udfoert I blinde, under de hyppige stroemafbrydelser og I skaeret af en enkelt pandelygte 
·         Mange kvinder har 6-8 boern

ALT DETTE PAA EEN UGE – VI MAA SE HVAD DE NAESTE BYDER OS AF OPLEVELSER

Der har dog ogsaa vaeret nogle rigtig gode og skoenne foedsler ind imellem og hyggelige stunder med de skrappe jordemoedre. Dette lever vi laenge paa. Vi planlaegger at bestikke jordemoedrene med masser af slik og kage hvis de bliver traette af os – vi har ladet os fortaelle, at det virker hver gang!

Nu har vi vaeret afsted en maaneds tid, og vi hygger og har det godt, men savner ogsaa alle Jer derhjemme og glaeder os til at se Jer!
Ud over vagter paa foedegangen, gaar tiden med kortspil og hygge paa verandaen – gerne I selskab med oel og de andre samboer.  Rundt om vores hus gaar der fritloebende koer, geder og hoens. Hver morgen skal vi I kirke, hvor der bliver aflagt rapport fra alle hospitalets afsnit – ofte paa swahili, hvilket vi jo faar en masse ud af.
Fem kilometer fra hospitalet ligger en skoen café, hvor de fleste af vore lommepenge spaenderes. Derudover gaar turen I dalladalla til Arusha til den nette sum af 2 kr! En dalla er en minibus hvor der altid lige kan vaere plads til en ekstra! Man bliver god til at lukke af for naesen, naar man sidder dybt begravet I en anden mands armhule! Guleroden er dog at man finder laekker mad, gode markeder, barer og cafeer.

I hoerer snart fra os igen, med en masse nye og forhaabentlige ikke helt saa begivenhedsrige fortaellinger som hidtil – puha!


Foeste dag og meget spaendt!
Det er jeg ogsaa!!

Hospitalets kirke, som paa ingen maade er corny

Vores volunteer-house

Ja, det er en foedestue

Og deres meget rodede hylder med udstyr (og doede biller )

Barselsgangen, og en ung, nybagt mor

De strenge jordemoedre (med beskyttelsesbriller)














Anne med mama Neema


Kathrine vejer boern sammen med mama Cecilia
Nattevagt og lidt hygge

Hygge paa terrassen med kort og oeller

Et barn fra boernehjemmet kom forbi til lidt hygge

Kortspil paa terrassen
Anne hygger med et barn fra boernehjemmet

En groen loesning!


Der goeres klar til bytur i Arusha
Anne hygger med de svangre

Taber i pool!





Ingen kommentarer:

Send en kommentar